Ons duurzaamheidsverhaal
Als pas afgestudeerd socioloog gaat Dominique Bastin aan de slag in het wellnesscentrum van zijn vader. Hij stelt zich meteen heel wat vragen bij de gezondheids- en verzorgingsproducten die hij in de winkelrekken aantreft. Waarom worden er zoveel producten op de markt gebracht die eigenlijk niet echt bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van mensen? En waarom voeren we producten aan van de andere kant van de wereld als we die net zo goed hier kunnen produceren?
Vragen als deze en de zoektocht naar antwoorden daarop leiden ertoe dat hij in 2006 RainPharma opricht. Van bij de start zorgt de rechttoe rechtaan mentaliteit van Dominique ervoor dat keuzes met een positieve impact op mensen, ons milieu en onze leefomgeving altijd de eerste keuzes zijn. RainPharma maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en produceert en verdeelt zijn producten zo duurzaam mogelijk.
Wanneer we kijken naar wat belangrijk is voor RainPharma, zien we dat duurzaamheid letterlijk in ons DNA zit. Waarden als innovatie, klantgerichtheid, inclusiviteit, gezondheid van binnen naar buiten, focus op lokaal, esthetiek, kwaliteit, plezier en ondernemerschap vormen een rode draad doorheen ons verhaal.
Om verder invulling te geven aan de duurzaamheidsthema’s die ons nauw aan het hart liggen, koppelden we onze waarden aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zo ontwikkelden we een kompas dat ons toestaat om onze keuzes aan een internationaal kader te toetsen en ons leert hoe we als RainPharma ons steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij.
We nemen jou graag mee in ons duurzaamheidsverhaal. We leggen uit hoe je onze waarden terugvindt in de producten die we maken, hoe we dit overbrengen naar onze klanten en hoe we onze doelstellingen met ons team realiseren. Zoals je dat van ons gewend bent, zijn we heel eerlijk en transparant. We zijn nog niet perfect. Ook wij worden soms geconfronteerd met keuzes die we liever niet maken. We zijn ons ervan bewust dat het nog beter kan en gaan de uitdaging aan om hier elke dag verder in te groeien.
Bij RainPharma vinden we vernieuwing erg belangrijk en willen we onszelf blijven heruitvinden. Apotheker Nele, diëtiste Charlotte en bio-ingenieur Peter staan in voor het bedenken en ontwikkelen van de producten. Maar daar stopt het niet. Ze blijven continu sleutelen aan de formules zodat we jou de beste kwaliteit kunnen garanderen.
Een goed en eerlijk product ontwikkelen voor onze klanten, is voor ons van groot belang. We willen dan ook enkel producten op de markt brengen waar we zelf 100% achter staan. We zullen daarom nooit inboeten op kwaliteit, ook al beïnvloedt dat de prijs van de producten of zorgt dat ervoor dat het wat langer duurt om ze te ontwikkelen.
We kiezen heel bewust voor een holistische aanpak, van binnen naar buiten, zodat jij je zo goed mogelijk voelt. Wanneer je je lichaam langs de binnenkant verzorgt, zal dat zich namelijk aan de buitenkant vertalen. Een gezond lichaam en een stralende huid starten van binnenuit!
We doen er alles aan om als bedrijf te blijven groeien, stilzitten zit niet in ons DNA. Die groei en vernieuwing stimuleren we ook bij onze klanten aan de hand van theoretische opleidingen, praktische workshops en wekelijkse Business Cafés.
We dragen inclusiviteit hoog in het vaandel en dat is merkbaar in alle aspecten van ons werk: in de ontwikkeling van onze producten, in de samenstelling van ons team, bij onze klanten en in de communicatie die we verspreiden. Zo maken we bijvoorbeeld geen onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke producten, bestaat ons team uit mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en nationaliteiten en willen we onze producten toegankelijk maken voor iedereen door ze regelmatig aan een voordelige prijs aan te bieden. Tot slot zijn we ook in onze communicatie inclusief. Bij het maken van beelden werken we bijvoorbeeld niet met modellen maar met mensen uit het RainPharma team, vrienden of familie.
Ook plezier is voor ons belangrijk. We willen dat iedereen zich goed voelt en volledig zichzelf kan zijn: zowel onze eigen medewerkers, als onze klanten, partners en eindconsumenten. Op kantoor genieten we er dan ook van om 's middags voor elkaar te koken en met z'n allen te verzamelen aan de grote tafel in de keuken.
We houden van mooie dingen. Alles wat we doen overgieten we dan ook graag met een portie schoonheid en plezier. De look en feel van onze producten is bijgevolg erg belangrijk: we willen niet enkel dat ze van topkwaliteit zijn, maar ook dat ze een mooie toevoeging zijn aan je interieur. Daarnaast is de liefde voor esthetiek ook duidelijk merkbaar in onze winkelpunten en kantoren, waar we steeds kiezen voor mooie materialen, open ruimtes en veel groen.
Bij RainPharma kiezen we erg bewust voor lokaal: van het ontginnen van grondstoffen, tot het verwerken, verdelen en verkopen ervan. We blijven echter realistisch, want niet alle grondstoffen die we nodig hebben om onze producten te maken, zijn terug te vinden in België. Hoe dan ook, kiezen we altijd voor de kortst mogelijke afstand. Wat we niet in België vinden, proberen we eerst in onze buurlanden te vinden en we geven steeds de voorkeur aan Europese grondstoffen.
We meten onze impact op de planeet en werken actiegericht om deze impact zo klein mogelijk te houden. Zo werken we in onze Skin Washes met supergeconcentreerde formules die geen water bevatten en bijgevolg erg lang gebruikt kunnen worden. Met een fles van 500 ml kom je ruim een jaar toe. Daarnaast focussen we op een zo kort mogelijke keten, hergebruiken we plastic en karton, gebruiken we een natuurlijk bewaarsysteem uit tarwe en basilicum en zijn onze bruine flessen gemaakt van PET, één van de best recycleerbare materialen.
Het productontwikkelingsteam vormt de motor van RainPharma. Ons eigen team van experten werkt constant aan innovaties en vernieuwingen binnen het huidige assortiment of aan de ontwikkeling van volledig nieuwe producten. Een doorgedreven onderzoek naar wat goed is voor mens en milieu ligt aan de basis van elk product dat we creëren. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan de kwaliteit en de duurzaamheid. En het spreekt voor zich dat we ervoor zorgen dat we de lokale regels en wetgevingen strikt opvolgen.
Het Research & Development Team van RainPharma wordt geleid door bio-ingenieur Peter De Witte die zelf verantwoordelijk is voor de voedingssupplementen. Hij wordt bijgestaan door apotheker en cosmetica-expert Nele Puttemans die de huidverzorgingsproducten en make-up voor haar rekening neemt. Diëtiste Charlotte Peeters, die ook orthomoleculair therapeut is, deelt haar uitgebreide kennis over voeding met hen.
Daarnaast werkt RainPharma samen met verschillende externe experts. Dat zijn artsen en gezondheidsexperts, maar ook consultants die gespecialiseerd zijn in labeling of de wetgeving rond cosmetica en voedingssupplementen. Zo helpt arts Ann Lannoye, gespecialiseerd in voedingsleer, bijvoorbeeld mee aan het uitbouwen van de wetenschappelijke kennis van de RainPharma winkelpunten en stond ze mee aan de wieg van het Balance Program.
Zo’n 15 jaar geleden bracht Dominique Bastin twee voedingssupplementen op de markt, vandaag is RainPharma een holistisch merk met een uitgebreide collectie. Van supplementen en shakes over huidverzorging en make-up tot essentiële oliën en huisparfums: RainPharma-fans vinden in de collectie alles voor een gezond gewicht, een sterk lichaam, een stralende huid en een geurige thuis.
Elk nieuw product begint met een idee, een toevoeging aan de collectie om de RainPharma-belevenis nog completer te maken. Dat kan een nieuwe smaak eiwitshake zijn, maar net zo goed een volledig nieuwe make-uplijn. Vervolgens kijken we hoe we dit type product bijzonder kunnen maken, met een unieke RainPharma-touch.
We gaan op zoek naar de beste ingrediënten op basis van hun werkzaamheid en naar de hoogst mogelijke dosering om zo tot de allerbeste formule te komen. De prijs mag daarbij geen spelbreker zijn. Ons doel is in de eerste plaats om een zo goed mogelijk product te ontwikkelen.
Goede ingrediënten vormen de basis. We werken zoveel mogelijk met lokale grondstoffen uit België en Europa. Soms moeten we het iets verder van huis zoeken, omdat bepaalde tropische ingrediënten nu eenmaal noodzakelijk zijn voor de werkzaamheid van een formule en ze hier simpelweg niet groeien. Maar wanneer we sinaasappels nodig hebben, kiezen we bijvoorbeeld voor Spanje en niet voor Argentinië. Die laatste optie zou wel goedkoper zijn, maar we willen onze transportkilometers zo laag mogelijk houden. Bovendien hebben we meer controle over de herkomst en de kwaliteit van onze producten wanneer we voor Europese grondstoffen kiezen en zijn we ook zekerder dat de arbeidsomstandigheden in lijn zijn met de waarden van RainPharma. Omdat de kilometers beperkt zijn, zijn de levertijden ook korter en wordt het transport minder snel verstoord.
Net zo belangrijk als de ingrediënten die we gebruiken, zijn de ingrediënten die niet in onze producten zitten. Zo gebruiken we voor onze scrubs nooit microplastics, maar kiezen we voor natuurlijke alternatieven zoals ruwe rietsuiker of oliebolletjes uit jojoba. Voor onze zonnecrème kozen we voor een volledig minerale filter.
We willen onze producten ook zo plantaardig mogelijk maken. We gebruiken enkel dierlijke ingrediënten die puur functioneel zijn en waarvoor geen plantaardig alternatief bestaat dat even goed is. Het aantal producten in onze collectie dat niet 100% vegan is, is vandaag beperkt tot vier supplementen en enkele eiwitshakes. Zo bevat Dynamic Q10 bijenwas, gebruiken we visolie voor Ultra Omega 3 en Omega Zen, zit er viscollageen in A.A.P. en zijn sommige van onze eiwitshakes op basis van wei-eiwitten en die worden gemaakt van koemelk. We willen dat zoveel mogelijk mensen onze producten kunnen gebruiken en we werken dan ook constant om de formules nog beter te maken.
Nadat we de allerbeste grondstoffen gekozen hebben, komt het erop aan om die samen te brengen in een zo werkzaam mogelijke formule. Hiervoor werken we samen met externe consultants en producenten. Zodra er een formulering is, wordt hiervan in het labo een staal gemaakt dat we uitgebreid gaan testen op gebruiksgemak en werkzaamheid. Die eerste tests zijn eerder subjectief: ruikt het product aangenaam, smeert het goed uit en trekt het snel in de huid, maakt het je haar echt zachter… Het staal gaat heen en weer tussen het RainPharma hoofdkantoor en het labo en telkens wordt de formulering bijgeschaafd tot we uitkomen bij een formule waar we 100% tevreden over zijn.
Dierproeven zijn daarbij uiteraard uit den boze, al vind je daarover niks terug op onze verpakkingen. Waarom niet? Omdat dierproeven voor cosmetica verboden zijn in de EU, zowel voor producten die hier geproduceerd worden, als voor producten die hier verkocht worden. De claim “dierproefvrij” voegt met andere woorden niets toe en suggereert bovendien dat anderen het wel doen.
Er gaat dus een tijdje over voor we bij een goedgekeurd staal uitkomen. Maar dan begint het werk pas écht. In een volgende fase wordt het staal onderworpen aan een nieuwe reeks testen. In tegenstelling tot de eerste fase, zijn deze testen meer analytisch. Zo wordt de stabiliteit en de activiteit van de formule onderzocht, komt ook de microbiologie aan bod en wordt er gekeken naar de compatibiliteit: wat doet de formule in interactie met de verpakking. Bepaalde producten vragen om extra specifieke testen, denk bijvoorbeeld aan zonnecrème waar we moeten nagaan of de formule effectief beschermt tegen UV-straling.
Zodra een product alle testen doorstaan heeft, is het tijd om de nodige dossiers samen te stellen. Een uitgebreide en noodzakelijke fase, want een product kan pas op de markt gebracht worden, nadat het volledige dossier is ingediend en – in het geval van voedingssupplementen – goedgekeurd door de overheid.
De basis van het dossier is een uitgebreide evaluatie uitgevoerd door een gecertificeerde safety assessor. Voor cosmetica maakt dit safety assessment deel uit van de PIF of Product Information File. Dit is het finale dossier dat werkelijk alle informatie over het product bevat: van alle ingrediënten en hun exacte concentraties, tot de productiemethode en de testresultaten, informatie over de verpakking, eventuele risico’s en verontreinigingen… Het volledige dossier moet verplicht geüpload worden op een portaal ter controle. Vervolgens kan het cosmeticaproduct op de markt gebracht worden.
Voedingssupplementen zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving. Voor elk nieuw product wordt er een notificatiedossier samengesteld en ingediend bij de overheid. Na verificaties wordt het product al dan niet goedgekeurd en kan het op de markt gebracht worden.
Wanneer een dossier volledig goedgekeurd is, beschikken we over een formule die voldoet aan alle wettelijke eisen en kan de productie op gang komen. Daarvoor moeten eerst en vooral de nodige grondstoffen besteld worden en uiteraard moet er ook een verpakking ontwikkeld worden.
Voor de productie werken we samen met verschillende gespecialiseerde en ISO- en GMP-gecertificeerde ateliers om de kwaliteit zo goed mogelijk te waarborgen. We willen de keten zo kort mogelijk houden, dus kiezen we in de eerste plaats voor Belgische en soms voor Nederlandse productieateliers.
Ook voor de verpakking van de producten gaan we voluit voor lokaal en duurzaam. Al onze flesjes, tubes en doosjes worden gemaakt in België, zijn 100% recycleerbaar en zoveel mogelijk gemaakt van gerecycleerde materialen. Voor het plooien en vullen van boxen en sets slaan we de handen in elkaar met maatwerkbedrijven in België.
En dan is het eindelijk zover: een nieuw product komt toe op het RainPharma hoofdkantoor. Om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen, beschikken we over een eigen kwaliteitsmanagementsysteem voor de opslag en distributie. Dat houdt in dat elke batch producten na levering eerst in quarantaine gaat. Vervolgens halen we er twee willekeurige exemplaren uit. Eén exemplaar wordt onmiddellijk uitgebreid getest op geur, kleur, smaak, textuur, verpakking… Dit hele proces wordt ook uitgebreid gedocumenteerd voor elk lot. Het andere exemplaar gaat meteen als referentiestaal naar onze sample room waar het onder ideale omstandigheden bewaard wordt.
Mocht er zich in de toekomst een probleem voordoen met een product, zoals bijvoorbeeld een verkleuring of een verandering in de textuur, dan kunnen we op basis van het lotnummer op de verpakking meteen nagaan of dit ook het geval is bij het referentiestaal. Als er een non-conformiteit gevonden wordt in een product, checken we dit meteen met de producent en de leverancier van de ingrediënten.
In geval van een recall kunnen we onmiddellijk in actie schieten om de producten terug te roepen. Via ons B2B-platform en onze webshop kunnen we immers alle producten uit een bepaald lot traceren: we weten aan welke winkelpunten ze geleverd zijn en naar welke online-consument ze verstuurd zijn.
We kiezen voor geconcentreerde formules die zuinig in gebruik zijn. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn onze RainPharma Skin Washes. Wist je dat een klassieke douchegel eigenlijk vooral bestaat uit water dat ingedikt wordt zodat je een gel of crème krijgt? Al dat water zorgt niet alleen voor heel wat nodeloos transport, maar ook voor een formule waarvan je veel meer moet gebruiken voor hetzelfde resultaat. Gevolg? Jij moet sneller een nieuwe fles kopen, er is veel meer transport nodig en ook nog eens veel meer afval. Zonde, want water komt gewoon uit de kraan, dus waarom zouden we het in flessen stoppen en transporteren?
Met de RainPharma Skin Washes kiezen we voor supergeconcentreerde formules die geen water bevatten (behalve het water dat van nature in bepaalde ingrediënten zit). Water voeg jij zelf toe door simpelweg de kraan open te draaien. Een druppel RainPharma Skin Wash volstaat al om je handen te wassen. Een half tot een volledig pompje is genoeg om je lichaam van kop tot teen te wassen. Dat wil zeggen dat een klein flesje RainPharma Skin Wash van 100 ml overeenstemt met 1 liter van een klassieke douchegel. Onze grote 500 ml flessen staan gelijk aan maar liefst 5 liter. In onze collectie vind je flesjes van 60 ml tot 1 liter: je kan zelf kiezen welk formaat voor jou de beste keuze is.
RainPharma heeft vandaag bijna 150 producten in zijn collectie. Er zijn een honderdtal unieke formules in de categorie cosmetica, essentiële olie en huisparfums. Daarnaast staat de teller op ongeveer twintig voedingssupplementen en om en bij de vijfentwintig shakes.
Doorheen de jaren werden verschillende van onze producten bekroond door de pers. In 2015 werd Fascinating Broccoli Seed Oil, een van onze meest iconische producten, door Flair uitgeroepen tot beste beautyproduct. In 2017 was het Sacred Seven Body Repair Oil die in de prijzen viel en door de redacties van Weekend Knack en Weekend Le Vif aangeduid werd als beste lichaamsproduct. Datzelfde jaar werden ook onze Aromatherapy Essentials Skin Washes twee keer bekroond: niet alleen Feeling en Gael kozen ze als beste Belgische beautyproducten, ook de lezers en de professionele jury van Nina en Het Laatste Nieuws stemden massaal voor onze Skin Washes.
In 2018 werd Pure Shampoo bekroond met een SenseSation Award voor beste haarverzorgingsproduct door de redacties van Feeling/Gael, Flair NL/FR, Libelle/Femmes d’Aujourd’hui. Ook Prebiotic Skin Lotion viel in de prijzen en werd verkozen tot beste Belgische product.
In 2020 mochten we een Elle Belgium Beauty Award in ontvangst nemen voor onze Classic After Oil. Datzelfde jaar werd Clever Night Remedy op de Belgian Beauty Awards uitgeroepen tot favoriet van de redacties van Knack/Le Vif Weekend, Feeling/GAEL, Flair NL/FR en Libelle/Femmes d’Aujourd’hui. In 2021 sleepte Natural Daylight Defence op diezelfde Belgian Beauty Awards de Love for Local Award in de wacht.
En ons Research & Development Team zit niet stil. In 2022 lanceerden we maar liefst 36 nieuwe producten, waaronder de nieuwe Fresh Shakes, de Aurora Diffuser een elegante opvolger voor onze populaire Aroma Diffuser en onze langverwachte natuurlijke make-uplijn. Ondertussen blijven we bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten die passen binnen onze filosofie en de RainPharma-belevenis voor jou nog completer maken.
Kennis is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Dit motto vormt de basis voor onze communicatie, zowel naar onze eindklanten als naar onze winkelpunten en partners. Door hen goed te informeren, stimuleren we klanten, consumenten en partners om actie te ondernemen en een gezondere levensstijl aan te nemen.
Via nieuwsbrieven communiceren we rechtstreeks met onze eindklanten. Een of twee keer per week brengen we hen op de hoogte van nieuwe lanceringen, zorgen we voor inspiratie met cadeautips of informeren we hen over het correcte gebruik van onze producten en hoe ze bijdragen tot een gezonde levensstijl. En daarbij durven we weleens heilige huisjes slopen. Een bewuste keuze in onze communicatiestrategie die bijdraagt om de boodschap zo goed en duidelijk mogelijk over te brengen.
Daarnaast bereiken we de RainPharma-consumenten via onze partners. We werkten al meermaals samen met magazines als Feeling/GAEL, Knack/Le Vif Weekend, Goed Gevoel… Lezers krijgen de kans om bij hun favoriete magazine een product of een box met verschillende producten aan te kopen voor een uitzonderlijke prijs. Het is de perfecte kennismaking met RainPharma voor wie het merk nog niet kent en een unieke kans om producten te scoren aan een uitzonderlijke prijs voor RainPharma-fans. In het magazine en online wordt ook uitgebreid gecommuniceerd over de samenwerking: de actie wordt aangekondigd, RainPharma wordt voorgesteld en de producten en hun gebruiksaanwijzing komen uitgebreid aan bod.
In 2021 was RainPharma-oprichter Dominique Bastin te gast in de “Ik wil starten” podcast van Acerta. Hij vertelde daarin openhartig over zijn afgelegd parcours als ondernemer: niet alleen succesverhalen kwamen aan bod, maar ook de fouten die hij als ondernemer maakte en wat hij daaruit leerde.
Ook via events als het RetailDetail Congres bereiken we – naast professionals uit de retail – onze eindklanten. In 2022 lichtte CEO Greet Boonen toe waarom RainPharma voor de verkoop van zijn producten heel bewust kiest voor een netwerk van lokale zelfstandige ondernemers en hoe dit precies in zijn werk gaat.
Voor de verkoop van onze producten werken we samen met een netwerk van zelfstandige ondernemers. Dat zijn voornamelijk kinesisten, apothekers en schoonheidsspecialisten. Zij zijn onze belangrijkste en meest waardevolle partners en we streven dan ook naar een langdurige en duurzame relatie. Sommige winkelpunten waar we vandaag mee samenwerken, zijn de first believers die mee aan de wieg van RainPharma stonden.
Net als onze collectie groeit ons netwerk van winkelpunten organisch. We kiezen er heel bewust voor om niet met vertegenwoordigers te werken en zijn niet aanwezig op beurzen. Nieuwe kandidaat-winkelpunten bereiken we in de eerste plaats via mond-aan-mondreclame. We zijn op zoek naar ondernemers die zeer bewust voor RainPharma kiezen en we kiezen zelf ook heel bewust voor hen. Zo bouwen we een sterk netwerk van verdelers die onze filosofie onderschrijven en RainPharma met hart en ziel verkopen, steeds met de gezondheid en het welzijn van hun klanten voor ogen. We delen dezelfde waarden en dezelfde ambitie.
Om ervoor te zorgen dat onze eindklanten het allerbeste advies krijgen, zetten we bij RainPharma heel sterk in op het begeleiden en inspireren van onze winkelpunten. Het hele jaar door organiseren we interne opleidingen die focussen op de producten uit onze collectie.
Vijf keer per jaar vindt een opleidingsweek plaats waarin we onze winkelpunten onderdompelen in onze wereld. Er zijn telkens vier opleidingen: voedingssupplementen, dieet, gezonde voeding en skincare. Deze opleidingen worden gegeven door onze eigen productspecialisten: apotheker en cosmetica-specialist Nele Puttemans, diëtiste Charlotte Peeters, dokter Ann Lannoye, apotheker Elise Vanhoebost. Daarnaast organiseren we ook een opleiding rond aromatherapie en gaat de lancering van een nieuw product telkens gepaard met een specifieke opleiding zodat onze winkelpunten altijd up-to-date zijn. Naast theoretische opleidingen, zijn er ook praktische workshops die dieper ingaan op het gebruik van de professionele gelaatsverzorgingsproducten.
Het is niet omdat je alles over een product weet, dat je het ook goed kan verkopen. Onze klantenservice eindigt dus niet bij de transactie van onze producten aan de winkelpunten en de specifieke opleidingen errond. We stappen letterlijk mee in hun ondernemersverhaal door ook interne opleidingen en trainingen aan te bieden over verkoop, marketing en leiderschap. Die worden aangevuld met persoonlijke coachingstrajecten om van onze winkelpunten nog sterkere ondernemers te maken. We groeien letterlijk samen.
Het kloppend hart van al onze opleidingen, is het RainPharma Theater dat we in 2020 inrichtten in onze oude loods in Leuven. Hier worden zowel digitale als fysieke evenementen georganiseerd die onze klanten meenemen in het RainPharma verhaal en onze filosofie. De belangrijkste afspraak op de agenda is ongetwijfeld de kick-off die twee keer per jaar plaatsvindt, aan het begin van het voorjaar en het najaar. Hierbij nodigen we onze klanten uit om de laatste nieuwtjes te bespreken: van lanceringen van nieuwe producten over samenwerkingen tot acties. Het allerleukste? Even samenzitten en bijpraten met iedereen.
Om het contact met onze winkelpunten te onderhouden, hen op de hoogte te brengen van nieuwtjes en te weten wat er bij hen leeft, organiseren we hier ook elke maandag het digitale RainPharma Business Café.
In 2020 verhuisden we naar onze bijkomende locatie in Herent, waar je naast onze kantoren ook ons magazijn vindt. Onze klanten zijn hier altijd welkom voor een onverwachts bezoekje, een gezellige babbel of advies.
RainPharma is geen typisch bedrijf. Ook onze bedrijfscultuur is dus een tikkeltje anders dan die van de meeste bedrijven. We vormen een divers team, waarin iedereen zichzelf kan zijn en samen kan groeien. Iedereen heeft iets bij te dragen en we gunnen iedereen succes.
Hiërarchie is bij RainPharma niet echt aan de orde. Ons kantoor is één grote open ruimte en dat draagt ertoe bij dat alles instant bespreekbaar is en er veel kruisbestuiving is. We helpen en inspireren elkaar. Ook de interactie met de loods waar alle producten gestockeerd staan, is heel goed. Kantoor en loods mogen dan twee aparte ruimtes zijn, we zijn wél altijd één team. In drukke periodes, zoals eindejaar, steekt iedereen met plezier een handje toe in de loods zodat jouw cadeautjes op tijd de deur uit gaan.
Net als bij jou thuis is ook bij ons op kantoor de keukentafel het centrum, de gezelligste plek waar iedereen samenkomt. We proberen altijd samen te eten en koken ook vaak voor elkaar of samen. Wanneer COO Eric voor de lunch zorgt, doet iedereen nog nét dat tikkeltje harder zijn best om op tijd aan tafel te zitten.
Nieuwkomers worden met open armen ontvangen en goed begeleid. Wanneer stagiaires na hun stageperiode willen blijven, weten we dat we het goed gedaan hebben. We bieden hen dan ook graag de mogelijkheid om door te groeien binnen RainPharma en vast bij ons aan de slag te gaan. Zo kwamen apothekers Elise en Nele bij ons terecht in het kader van een stage, maar we zijn nog elke dag blij dat ze gebleven zijn. Samen met bio-ingenieur Peter gaven ze het Research & Development Team een nieuw elan.
Vijf jaar geleden waren we nog met vijf, vandaag telt RainPharma bijna 30 vaste werknemers, met maar liefst zes verschillende nationaliteiten. De leeftijden variëren van 22 tot 51 jaar oud.
Gender-neutraliteit en gelijkheid zitten in het DNA van RainPharma. Ook met onze producten willen we deze waarden overbrengen. Je huid dagelijks reinigen en verzorgen is niet iets typisch vrouwelijk, al heerst die overtuiging in onze Europese cultuur nog steeds. Elke huid heeft verzorging nodig. Daarom creëren wij producten en behandelingen die voor elk huidtype en elk huidprobleem een oplossing kunnen bieden.
Eind 2022 lanceerden we onze natuurlijke make-uplijn. Nog meer dan reinigings- en verzorgingsproducten voor de huid, krijgt make-up het label “vrouwelijk” opgeplakt. Met onze campagne laten we zien dat ook dit idee helemaal voorbijgestreefd is. Mannen en vrouwen schitteren op de foto’s als de mooiste versie van zichzelf. We zien er tenslotte allemaal graag goed uit, toch?
Zowel onze verzorging als onze make-up zijn dus volledig genderneutraal.
Sinds het prille begin doen we regelmatig beroep op maatwerkbedrijven, in de eerste plaats voor het samenstellen van giftboxen. Hun expertise en flexibiliteit zorgen er samen met de lokale verankering voor dat we graag met hen samenwerken. We zijn blij en trots dat we op deze manier mensen die moeilijk(er) toegang hebben tot de arbeidsmarkt maatschappelijk kunnen betrekken.
Maar we gaan nog een stapje verder. Sinds jaar en dag werven we bij RainPharma ook mensen aan via IBO-trajecten (individueel beroepsopleidingstraject). Een systeem dat mensen die het moeilijk hebben om vast werk te vinden de kans geeft om een in-house beroepsopleiding op de werkvloer te volgen.
Werken voor RainPharma brengt geen specifieke gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Maar dat wil niet zeggen dat we geen oog hebben voor de veiligheid en gezondheid van onze werknemers.
We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn bij RainPharma, waken over het welzijn van onze collega’s en zorgen ervoor dat iedereen zich goed voelt in het team. We maken ook duidelijke afspraken over hoe we de veiligheid in ons magazijn voor iedereen kunnen garanderen. Wie met een vorklift rijdt, moet hier bijvoorbeeld een opleiding voor gevolgd hebben. Onze hoofdmagazijnier kijkt toe op het correct volgen van regels, markeringen en processen voor de correcte afhandeling van orders.
RainPharma is een Belgisch merk en daar zijn we trots op. Onze producten worden in België bedacht, getest, geproduceerd en verpakt. Ook voor onze grondstoffen geven we de voorkeur aan lokaal. We werken zoveel mogelijk met ingrediënten die in België geteeld worden. Voor ons gaat duurzaamheid nog een stapje verder: we willen niet alleen de keten zo kort mogelijk houden, maar hebben ook oog voor de omstandigheden waarin de grondstoffen verbouwd en verhandeld worden.
Ons hoofdkantoor in Herent is het kloppend hart van RainPharma. Hier ontstaan ideeën voor nieuwe producten. Vervolgens worden die ideeën in formules gegoten en worden de producten geproduceerd. Hiervoor werken we samen met lokale productieateliers om de keten zo kort mogelijk te houden. Ook voor de verpakking kiezen we voor Belgische bedrijven. De afstand die een afgewerkt en verpakt product aflegt van de fabriek (die op groene stroom draait) tot jouw voordeur is nooit meer dan twee uur rijden en wellicht veel minder. Dankzij de geconcentreerde formules beperken we het transport ook zoveel mogelijk.
Zijn we 100% Belgisch? Strikt genomen niet. De meeste ruwe grondstoffen en sommige verpakkingen of accessoires komen van buiten onze landsgrenzen. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat België een klein land is en de grondstoffen beperkt zijn. We kunnen nu eenmaal niet alles met witloof maken. Dat geldt ook voor het bekendste Belgische product, chocolade. Cacaobonen groeien niet in België maar toch beschouwen we onze chocolade als een écht Belgisch product. Hoe dan ook, kiezen we altijd voor de kortst mogelijke afstand. Wat we niet in België vinden, proberen we eerst in onze buurlanden te vinden en we geven hoe dan ook de voorkeur aan Europese grondstoffen.
We vinden het niet alleen belangrijk dat onze grondstoffen een zo kort mogelijk traject afleggen vanuit ecologisch perspectief. Voor RainPharma is het ook essentieel dat de mensen die de ingrediënten voor onze producten verbouwen en verhandelen correct behandeld worden en geen gezondheidsrisico’s lopen.
Een goed inzicht in onze aanvoerketen is daarom van groot belang. We onderhouden heel goede relaties met onze Belgische producenten die onze waarden onderschrijven. Door onze keuze om zoveel mogelijk lokaal geteelde ingrediënten te gebruiken, bij voorkeur uit Europa, hebben we ook meer zekerheid over de arbeidsomstandigheden.
Onze volledige supply chain in kaart brengen, is een complexe oefening. In de eerste plaats omdat we de ingrediënten voor onze producten niet zelf aankopen. We engageren ons om de komende tijd meer inzicht te verwerven in onze keten zodat we mogelijke risico’s beter kunnen inschatten en hiernaar ook kunnen handelen indien nodig. Zo deden we in 2022 heel wat inspanningen om meer inzicht te krijgen in de herkomst van onze essentiële oliën. We focusten daarbij zowel op het sociale als het ecologische aspect en checkten de waterbehandeling, energie en gebruik van eventuele schadelijke stoffen.
We willen niet alleen duurzame producten ontwikkelen, maar streven ernaar onze ecologische voetafdruk op alle terreinen zo klein mogelijk te houden: van ons eigen woon-werkverkeer tot het transport van onze producten en van energieverbruik op kantoor tot de vuilniszak die we wekelijks buiten zetten.
In 2022 berekenden we voor het eerst onze ecologische voetafdruk voor het referentiejaar 2021. Dit was een leerzaam traject dat ons heel wat inzichten verschafte over onze waardeketen en de ecologische impact van elk van onze acties.
We streven – in lijn met de Europese ambities – naar klimaatneutraliteit, wat betekent dat er ten laatste tegen 2050 geen netto uitstoot van broeikasgassen meer is in de gehele waardeketen van RainPharma. Ook de activiteiten die upstream of downstream plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld de productie van de materialen die RainPharma inkoopt, horen hierbij.
Om onze huidige ecologische voetafdruk te berekenen, hielden we rekening met 14 activiteiten:
- Verwarming van gebouwen
- Bedrijfswagens voor personeel
- Lekemissies van koelvloeistoffen in airco’s
- Elektriciteitsgebruik in de gebouwen
- Zakenreizen van medewerkers
- Woon-werkverkeer van medewerkers (exclusief thuiswerk)
- Kapitaalgoederen: gebouwen, machines, wagens en IT
- Afval gegenereerd tijdens productie, inclusief water
- Aankoop van goederen voor de productieprocessen
- Transport upstream van aangekochte goederen
- Energielevering van elektriciteit en fossiele brandstoffen
- Transport downstream van verkochte goederen
- Klantentransport van eindklant naar winkel en/of afhaalpunt
- End-of-life verwerking van verkochte producten
Deze activiteiten zijn onder te verdelen in twee grote groepen:
- Bedrijfsniveau
Dit omvat alle emissies die rechtstreeks verband houden met de activiteiten van het bedrijf. Dit omvat directe emissies (scope 1: activiteiten 1-2-3) en indirecte emissies door elektriciteitsgebruik (scope 2: activiteit 4). - Waardeketenniveau
Dit omvat emissies op bedrijfsniveau, alsook emissies gekoppeld aan hulpbronnen (scope 3: activiteiten 5-6-7-8), upstream-activiteiten (scope 3: activiteiten 9-10-11) en downstream activiteiten (scope 3: activiteiten 12-13-14).
Onze CO2-voetafdruk bedroeg in 2021 op bedrijfsniveau 30 tCO2e. Ruim twee derde daarvan is toe te schrijven aan verbruik van aardgas voor de verwarming van onze gebouwen. Bedrijfswagens zijn verantwoordelijk voor de resterende uitstoot.
We hebben de ambitie om onze CO2-uitstoot (scope 1 en 2) op bedrijfsniveau tegen 2030 naar 0 te reduceren. Dit zullen we doen door voor verwarming over te schakelen van aardgas naar elektriciteit (in combinatie met groene stroom) en maximaal in te zetten op besparing en isolatie. Ook voor de bedrijfswagens zullen we deze elektrische switch maken (in combinatie met groene stroom). Dat impliceert de uitrol van elektrische laadinfrastructuur op onze site zodat werknemers en bezoekers hun wagen kunnen opladen met groene stroom. Ook mee investeren in laadinfrastructuur thuis behoort tot de mogelijkheden.
Op waardeketenniveau bedroeg de CO2-voetafdruk van RainPharma in 2021 +/- 920 tCO2e (scope 1, 2 en 3), waarvan 30 tCO2e overlapt met het bedrijfsniveau. De aankoop van goederen (scope 3) is verantwoordelijk voor het grootste aandeel, zo’n 800 tCO2e of 85% van de uitstoot op dit niveau.
De uitstoot ten gevolge van kapitaalgoederen-verwerking is verantwoordelijk voor +/- 21 tCO2e, gevolgd door end-of-life verwerking (+/- 18 tC02e), upstream transport (+/- 17 tCO2e), woon-werkverkeer (15 tCO2e), downstream transport (+/- 11 tCO2e), energielevering (+/_ 6 tCO2E), klantentransport (+/- 6tCO2e), afval (2 tCO2e) en zakenreizen (<1 tCO2e).
Naast de CO2-uitstoot op bedrijfsniveau bestaat de voetafdruk op waardeketenniveau voornamelijk uit scope 3 emissies. De paradox van scope 3 emissies is dat deze groter zijn dan scope 1 en 2 emissies, maar minder direct stuurbaar.
Om de uitstoot op waardeketenniveau te reduceren, focussen we daarom in de eerste plaats op activiteiten waarover we meer controle hebben, zoals woon-werkverkeer en transport van goederen, zowel upstream als downstream. Daarnaast is het cruciaal om vandaag al de uitstoot die de aankoop van goederen met zich meebrengt gedetailleerd in kaart te brengen. Deze CO2-uitstoot moet op de langere termijn immers sterk worden verminderd om te evolueren naar volledige klimaatneutraliteit.
Door zoveel mogelijk voor de korte keten te kiezen, beperken we onze ecologische impact. Daarnaast maken we heel bewuste, slimme keuzes om het aantal transporten te beperken. Waar mogelijk combineren we zendingen naar onze B2B-klanten. We geven deze manier van werken ook door aan onze partners en winkelpunten.
We onderzoeken constant de beste mogelijkheden voor verpakkingen. Wat het gebruik van plastics betreft, kiezen we zoveel mogelijk voor gerecycleerd plastic en we willen dit in de toekomst maximaliseren. We kijken ook naar de voordelen van anderen materialen en maken telkens de afweging. Plasticfolie die via leveringen bij ons toekomt, hergebruiken we om bestellingen in te pakken zodat we geen opvulmateriaal moeten aankopen.
Ook voor papier en karton streven we naar duurzaamheid. We schakelden volledig over naar FSC-papier (de Forest Stewardship Council is een internationale non-profit organisatie die streeft naar een wereldwijd duurzaam bosbeheer volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria). Daarnaast kiezen we voor onze verzendingen voor gerecycleerd karton. We hergebruiken ook al het papier en karton uit onze logistieke keten: onze papierversnipperaar maakt er opvulmateriaal van voor onze verzendingen. Die worden trouwens dichtgeplakt met papieren plakband.
Als een goede huisvader waken we ook over ons eigen RainPharma huishouden. We maken dagelijks duurzame keuzes door in te zetten op besparen van water, warmte en energie, we kopen zoveel mogelijk verpakkingsvrije voedingswaren aan en beperken het restafval maximaal.
Daarnaast stimuleren we duurzame mobiliteitsoplossingen voor onze medewerkers: we installeerden elektrische laadpalen voor zowel fietsen als wagens en installeerden zonnepanelen op onze daken in Herent en een batterij.