Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat je bloedsuikerspiegel een belangrijk effect heeft op de rest van je lichaam, zowel op korte als op lange termijn. Je houdt je suikerspiegel dan ook best zo stabiel mogelijk. Maar waarom juist?
Je koolhydraatmetabolisme is het mechanisme dat je lichaam gebruikt om energie uit je voeding te halen. Tweevoudige en meervoudige koolhydraten uit voeding worden door je lichaam afgebroken tot glucose, de belangrijkste bron van energie voor je cellen. Een voorbeeld van tweevoudige koolhydraten is bijvoorbeeld sacharose (riet- of bietsuiker), wat tegenwoordig toegevoegd wordt aan heel wat bewerkte voeding. Meervoudige koolhydraten vind je dan weer terug in o.a. pasta, brood, rijst en zetmeelrijke groenten. De afbraak van tweevoudige en meervoudige koolhydraten tot glucose zorgt dus voor het vrijkomen van energie, maar ook voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is op zich geen probleem, maar wanneer je regelmatig dergelijke pieken in je suikerwaarden ervaart – door een teveel aan koolhydraten in je voedingspatroon - kan je bloedsuikerspiegel ontregeld raken.
Om je goed en gezond te voelen, is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Een stabiele suikerspiegel zorgt op korte termijn namelijk voor minder energiedips en minder cravings naar zoet, maar ook voor een betere nachtrust en een sterker immuunsysteem. De belangrijkste effecten bevinden zich echter op lange termijn, want door je suikerwaarden stabiel te houden, vermijd je heel wat gezondheidsrisico’s, zoals chronische ontstekingen, diabetes, huidaandoeningen en cardiovasculaire ziektes.
Maar wat kan je nu doen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden? Hieronder enkele tips:
- Beperk je inname van koolhydraten en vermijd bewerkte en suikerrijke voeding.
- Kies zo veel mogelijk voor de volkoren variant van producten (bv volkoren brood, pasta, quinoa,…), want die bevatten meer vezels en nuttige voedingsstoffen.
- Zet 1 à 2 keer per week onverzadigde vetten op het menu, zoals je terugvindt in vette vis of avocado’s. Gezonde vetten werken namelijk stabiliserend voor je bloedsuikerspiegel.
- Integreer voldoende eiwitten in je voedingspatroon. Eiwitten werken verzadigend, zonder je suikerwaarden te beïnvloeden.
- Drink voldoende water (+/- 2 liter per dag). Water zorgt ervoor dat een teveel aan suikers je lichaam verlaat via je urine en heeft zo een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel.
- Zorg voor voldoende beweging. Wanneer je beweegt, verbrand je koolhydraten en daalt je bloedsuikerspiegel. Zeker na de maaltijd is dit een goed idee.
- Zorg voor voldoende slaap.
- Plantenextracten, zoals het gepatenteerde Reducose®, kunnen helpen om de afbraak van koolhydraten tot glucose te verminderen. Zo zorgt de inname van Reducose® voor een koolhydraatrijke maaltijd ervoor dat er tot wel 40% minder suiker in je bloed terechtkomt.