Deze zomer brengen wij het prachtige Colombia tot bij jou! Bij aankoop van één liter aan lichaams- of haarverzorgingsproducten in bruine RainPharma flessen, ontvang jij één gratis Colombian Black Pottery kommetje.

Maar wat is Black Pottery en waarom kozen we voor dit Colombiaanse aardewerk?

Black Pottery verwijst naar zwart aardewerk uit La Chamba, een klein gehucht in het Colombiaanse Andesgebergte. Het maken van Black Pottery is een kunst op zich, die van generatie op generatie werd doorgegeven door de inheemse bevolking van Colombia.

Black Pottery wordt gemaakt uit een mix van kleisoorten, afkomstig van vulkanische grond. Het aardewerk is daardoor van nature hittebestendig en wordt in Colombia dan ook vooral gebruikt in de keuken, om traditionele gerechten in te bereiden en serveren. Maar ook aan je interieur is Black Pottery een mooie toevoeging.

Waarom we voor deze Colombiaanse accessoires kiezen? Colombia is de geboorteplaats van Eric, één van de eerste teamleden van RainPharma. Eric groeide op in Cartagena, een kleurrijk kuststadje gelegen in het Noorden van het land. In Erics ouderlijke huis was Black Pottery talrijk aanwezig in de keuken, waar zijn moeder er zijn favoriete gerechten in serveerde. Het was dan ook Erics idee om de authentieke kommetjes naar hier te brengen – en zo ook de Colombiaanse sfeer!  

De Black Pottery cazuelas – de plaatselijke naam voor de kommetjes die jij scoort tijdens de zomeractie – werden ambachtelijk gemaakt door de lokale bevolking van La Chamba. Meer dan 20 ambachtslieden werden tewerkgesteld voor het maken van de kommetjes en volgden de traditionele werkwijze, met respect voor mens en natuur.  

Voor het maken van Black Pottery, werken vrouwen en mannen in de gemeenschap van La Chamba samen. Mannen ontginnen en vervoeren de grondstoffen, waar vrouwen de klei omvormen tot borden, vazen en kommetjes. In de volksmond worden de ambachtslieden ook welalfareros genoemd, wat zoveel betekent als ‘pottenbakkers’.

Het maken van Black Pottery vraagt heel wat precisie en geduld, aangezien er bijna 10 verschillende stappen doorlopen worden om tot de afgewerkte cazuelas te komen. Kijk even mee:

In een eerste stap worden verschillende kleisoorten ontgonnen uit zogenaamde ‘kleimijnen'. De klei is afkomstig van vulkanische aarde, waardoor Black Pottery van nature hittebestendig is. 

Vervolgens wordt de klei vochtig gemaakt en gekneed tot een gladde, homogene massa. Deze stap is erg belangrijk voor de kwaliteit van de afgewerkte producten. 

Hierna wordt de klei met de hand bewerkt en worden er kommetjes van gemaakt.

De kommetjes worden aan de zon blootgesteld voor een paar dagen zodat ze kunnen drogen. Deze stap is belangrijk om de stevigheid van de Black Pottery te garanderen.

Vervolgens worden de kommetjes gladgemaakt en gelakt. De lak is afkomstig van rode klei en dus ook volledig natuurlijk. Na het lakken worden de cazuelas opnieuw blootgesteld aan de zon om te drogen.

In een volgende stap worden de kommetjes gepolijst met behulp van stenen, om ze mooi egaal te maken. 

Na het polijsten, worden de kommetjes gebakken in een traditionele houtoven die tot wel 900 graden celsius bereikt. Pas tijdens deze stap krijgen de kommetjes de typische zwarte kleur waaraan ze hun naam te danken hebben. 

Eens de kommetjes gebakken en afgekoeld zijn, brengen de alfareros de laatste details aan, zoals de oortjes bij de cazuelas die jij scoort tijdens onze zomeractie.

Meer weten? Bekijk hieronder de video over hoe onze cazuelas tot stand kwamen!